Battle against the air: Comply, Air-escape en RapidAir folies
Voor signmakers is lucht een vijand. Daarom is er een technologie ontwikkeld om lucht te bestrijden. Comply, Air-escape en RapidAir zijn drie termen die allemaal op dezelfde technologie duiden: luchtkanaaltjes in de lijmlaag van de folie die het voor de signmaker eenvoudig maken om de folie zonder luchtbellen aan te brengen. Hoe dit in zijn werk gaat, leggen we hier uit.
Het probleem: Help, ik heb belletjes onder de folie!
Wanneer er luchtbellen onder de folie ontstaan, betekent het dat er extra tijd nodig is om deze te verwijderen. In het slechtste geval blijven deze bellen permanent bestaan, waardoor ze zichtbaar blijven of het werk compleet overgedaan moet worden. In het geval van een carwrap of een full-color print is dit al helemaal een vervelend en tijdrovend probleem.
Vooral bij het aanbrengen van folie op uitgassende substraten zoals polycarbonaat en andere kunststoffen is het risico op belvorming groot. Het resulterende gas kan zich namelijk niet snel genoeg verspreiden door de lijmlaag en folie, waardoor er grote gasbellen onder de folie kunnen ontstaan. Vaak wordt gedacht dat er problemen zijn met de folie zelf, maar vaak is het de combinatie van het uitgassende substraat en de verkeerde folie die de boosdoener is.
De oplossing: Folies met luchtkanaaltjes in de lijmlaag
Veel foliefabrikanten hebben folies in het assortiment die dit probleem op kunnen lossen. Een zeer lichte structuur in het schudvel van Comply, Air-escape en RapidAir folies zorgt ervoor dat er luchtkanaaltjes in de lijmlaag van de folie ontstaan. Via deze onzichtbare minuscule luchtkanaaltjes kan de lucht dat zich onder de folie bevindt gemakkelijk weg gerakeld worden naar de zijkant van de folie, zonder een air release tool of andere mesjes te gebruiken.
In de praktijk hoeft zelfs het plakken van folies op uitgassende substraten niet omzeild te worden. Doordat de micro-luchtkanalen na het aanbrengen van de folie niet geheel gesloten zijn, kan het resterende gas na applicatie ontsnappen via diezelfde luchtkanaaltjes.
Hoe kan ik folies met luchtkanaaltjes het beste aanbrengen?
Een schoon en droog oppervlak waarop geplakt gaat worden is extreem belangrijk om een goede hechting van de folie te kunnen garanderen. Mochten er zich na het goed aandrukken van de folie toch nog bellen onder de folie bevinden, dan kunnen deze gemakkelijk met de duim naar de zijkant van de folie worden gedrukt. De lucht zal daardoor verplaatst worden langs de luchtkanaaltjes. Bij grote luchtbellen kan er eventueel een air release tool gebruikt worden om deze te verwijderen. Tenslotte is het belangrijk dat bij het aanbrengen van de folie extra aandacht wordt besteed aan het aandrukken van de randen om zo te voorkomen dat er vocht onder de folie kan komen.
Wil je zien hoe het aanbrengen van 3M Comply folie in zijn werk gaat? Check dan dit filmpje!
Conclusie: snel en voordelig aanbrengen
Folie kan door de Comply / Air-escape / RapidAir sneller aangebracht worden dan folies met een standaard lijmlaag. Hierdoor is deze techniek zowel een kosten- als tijdsbesparende technologie. Er is immers minder tijd, en er zijn dus minder manuren nodig voor een klus. Daarnaast is het zelfs voor een leek mogelijk om deze folies aan te brengen zonder luchtbellen. Tenslotte kunnen promotie-uitingen gemakkelijk en snel toegepast worden en kan er dus zeer goed ingespeeld worden op de laatste trends en actualiteiten.
Welke folies met een Comply, Air-escape of RapidAir lijmtechnologie kan je vinden in het assortiment van Nautasign? Hieronder een overzicht!
3M | Grafityp | Orafol | LG |
3M Scotchcal Graphic Film IJ35C |
GrafiPrint Mx110UR, Mx111UR, Mx112UR & Mx113UR |
Orajet 3951RA RapidAir ProSlide Orajet 3981RA RapidAir ProSlide |
|