De toenemende interesse in interieurdecoratie heeft ertoe geleid dat foliefabrikanten verschillende printfolies hebben geproduceerd die uitermate geschikt zijn voor applicatie op muren. Al deze folies hebben één ding gemeen: een lijmlaag met een sterke kleefkracht. Maar decoratie op muren brengt ook extra uitdagingen met zich mee. De meeste problemen bij het aanbrengen van een muurfolie ontstaan door niet goed schoonmaken van de ondergrond, een slechte installatietechniek of het type verf wat zich al op de muur bevindt. Om problemen te voorkomen zijn een gedegen voorbereiding en het uitvoeren van een test de sleutels tot succes! In dit artikel leggen we uit waarop gelet moet worden bij het aanbrengen van een folie op een muur en welke oplossingen er zijn voor verschillende muurtoepassingen.

 

Hoe kan je het beste een ondergrond schoonmaken en prepareren?

Het volledig schoon en droog maken van de ondergrond is essentieel voor een mooi eindresultaat. Iedere vuiligheid of mankement op de ondergrond kan ervoor zorgen dat de kleefkracht minder wordt en de folie van de muur afvalt. Voorbeelden van dit soort twijfelachtige ondergronden zijn die met stof, gruis, barsten, losse verf of beschadigingen. De ondergrond kan het beste worden schoongemaakt met een stofvrije doek, zoals de 3M 34567. Wanneer dit nog niet voldoende is, kan er een combinatie van warm water en isopropanol gebruikt worden.

Wanneer je na het schoonmaken nog niet helemaal zeker bent of een folie op de ondergrond blijft plakken, kan je er tevens voor kiezen om de ondergrond te primeren. Primers, zoals de 3M Primer 94, zijn ontworpen om een nog sterkere verbinding tussen de ondergrond en de folie te creëren. Vooral bij latex geverfde muren is het gebruik van een primer aan te bevelen. Voor zuigende ondergronden wordt de 3M Primer WP-3000, de 3M Primer WP-2000 of de LG Interior Primer Water Based PM04 aanbevolen.

Voor het aanbrengen van folie op een muur is het doen van een test noodzakelijk. Gebruik hiervoor een stukje folie en laat deze 2-3 dagen op de schoongemaakte en goed geprepareerde ondergrond zitten. Na deze tijd zal de folie nog moeten blijven zitten, maar zich redelijk moeilijk moeten laten kunnen verwijderen zonder schade aan de muur aan te richten.

Hoe kan je het beste een materiaal op een muur aanbrengen?

Voor het aanbrengen van folies op muren bestaan een paar universele regels. De droge applicatiemethode wordt aanbevolen voor op muren. Water of applicatievloeistof kan schade veroorzaken aan de muur. Daarnaast speelt de applicatietemperatuur een belangrijke rol in hoe goed een folie hecht op de ondergrond. Een te hoge temperatuur maakt de folie te flexibel en de lijmlaag agressiever, wat kan zorgen voor onbedoelde hechting van de folie. Een te lage temperatuur maakt de folie juist te stijf en vermindert de kleefkracht van de lijm. Tenslotte is het aan te bevelen om meerdere panelen aan te brengen met een overlap. Doordat folies krimpen voorkom je hiermee dat je een zichtbare naad in de graphic krijgt. De applicatievideo's van de 3M Envision 480mC en de GrafiPrint S838HT laten duidelijk zien hoe een folie het beste op een gestructureerde muur geplakt kan worden.

applicatie 3M Envision 480mC
applicatie 3M Envision 480mC

Een geverfde muur: wat kan goed of wat kan minder goed?

Verf zorgt ervoor dat de plakkracht van een folie sterk kan variëren. Het is helaas niet mogelijk om aan te geven welk type en merk verf goed samengaat met een bepaalde folie. Er zijn wel een paar vuistregels op te noemen.

Ten eerste is er een verschil tussen matte en glanzende verf. Matte verf wordt veel gebruikt in interieurtoepassingen, omdat de poreuze structuur ervoor zorgt dat licht niet gereflecteerd wordt. Een nadeel van deze structuur is echter dat deze verf moeilijk schoon te maken is en een folie hierdoor snel van de ondergrond af valt. Glanzende verf heeft een gladdere structuur, waardoor de hechting hierop beter is.

Ten tweede is uitharding van de verf belangrijk. Hoe meer pigmenten er zijn gebruikt in de verf, hoe langer de verf nodig heeft om uit te harden. Deze uitharding is essentieel voor een goede hechting van de folie. Verf droogt van buiten naar binnen dus alleen droging aan de oppervlakte is niet voldoende. Wanneer een verf niet goed uitgehard is, kunnen er luchtbellen onder de folie ontstaan en zal de folie uiteindelijk van de muur af vallen. Over het algemeen adviseren fabrikanten om pas aangebrachte verf enkele dagen tot weken uit te laten harden.

Ten derde speelt het type verf een rol. Acrylverf is door zijn gladdere structuur het makkelijkst te plakken. Latexverf is poreuzer en daarom minder geschikt. Daarnaast hebben verffabrikanten afwasbare verfsoorten ontwikkeld die bestendig zijn tegen vuil, stiften, eten en drinken en vlekken; maar ook vinyl. De folie zal gaan loslaten en uiteindelijk naar beneden vallen. Dit wordt dus niet veroorzaakt door een tekortkoming van de folie, maar van het type verf.

Materialen voor gestructureerde ondergronden

Hoe gestructureerder een muur is, hoe moeilijker het is om er een folie op te plakken. Voor gestructureerde muren zullen gegoten muurfolies gebruikt moeten worden. Deze kunnen namelijk verwarmd worden en in de groeven geföhnd worden. Voorbeelden hiervan zijn de 3M Envision 480mC, de Orajet 3954 Brick Stone Film en de GrafiPrint S838HT Wall Deco Film.

Voor het aanbrengen van gestructureerde muren heeft 3M een aantal handige tools ontwikkeld: Textured Surface Applicators. De 3M TSA-1 Textured Surface Applicator is geschikt voor grote gestructureerde oppervlakken, de 3M TSA-2 Textured Surface Applicator 2 Corner Roller is geschikt voor voegen, de 3M TSA-3 Textured Surface Applicator 3 Detail Roller is geschikt voor hoeken en randen en de 3M TSA-4 Two-Handled Textured Surface Applicator 4 Large Area Roller is geschikt voor het grovere werk.

Orajet 3954 Brick Stone Film
Orajet 3954 Brick Stone Film

Materialen voor toepassingen op vlakke en licht gestructureerde ondergronden

Voor vlakke en licht gestructureerde muren kunnen polymeer of monomeer gekalanderde folies met een hoge kleefkracht ingezet worden. Voorbeelden hiervan zijn de 3M Envision 48 serie, de Orajet 3554 Brick Stone Film, de Orajet 3105HT High Tack, de GrafiPrint S822P, de Orajet 3164HT, de GrafiPrint M113HT, de GrafiPrint NM116HT en de PVC-vrije GrafiPrint GEF116HT en de KernowJet WallSharK PVC Free Wall Graphics Film. Ook de gestructureerde muurdecoratiefolies van Grafityp (de GrafiPrint P230HT Lino, de GrafiPrint P231HT Smeriglio en de GrafiPrint P232HT Wood) kunnen op licht gestructureerde ondergronden gebruikt worden. Tenslotte zijn 3M DI-NOC Films en LG Interior Films geschikt voor licht gestructureerde of vlakke muren.

Soms is het de bedoeling om een graphic na een korte tijd weer van de muur af te halen. Dit wil je natuurlijk zonder schade en veel moeite kunnen doen. Diverse folies hebben een verwijderbare lijmlaag die zich makkelijk laten hechten op een muur, maar er ook weer makkelijk van af te halen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Orajet 3268, de Orajet 3628, de GrafiPrint M150R en de snijfolies uit de Oracal 631 Exhibition Cal serie.

GrafiPrint Wall Decoration Films
GrafiPrint Wall Decoration Films