Decoratie op muren biedt extra uitdagingen. Als je start met het idee dat je dezelfde materialen en technieken kan gebruiken als bij een applicatie op glas of aluminium, kom je bedrogen uit. De meeste problemen bij het aanbrengen van een muurfolie ontstaan door niet goed schoonmaken van de ondergrond, een slechte installatietechniek of het type verf wat zich al op de muur bevindt. Om problemen te voorkomen zijn een gedegen voorbereiding en het uitvoeren van een test de sleutels tot succes! In dit artikel leggen we uit waarop gelet moet worden bij het aanbrengen van een folie op een muur en welke oplossingen er zijn voor verschillende muurtoepassingen.

Aanbrengen van een folie op een muur: waar moet aan gedacht worden?

Schoonmaken en prepareren van de ondergrond

Het volledig schoon en droog maken van de ondergrond is essentieel voor een mooi eindresultaat. Iedere vuiligheid of mankement op de ondergrond kan ervoor zorgen dat de kleefkracht minder wordt en de folie van de muur afvalt. Voorbeelden van dit soort twijfelachtige ondergronden zijn die met stof, gruis, barsten, losse verf of beschadigingen. De ondergrond kan het beste worden schoongemaakt met een stofvrije doek. Wanneer dit nog niet voldoende is, kan er een combinatie van warm water en isopropanol gebruikt worden.

Wanneer je na het schoonmaken nog niet helemaal zeker bent of een folie op de ondergrond blijft plakken, kan je er tevens voor kiezen om de ondergrond te primeren. Primers, zoals de 3M Primer 94, zijn ontworpen om een nog sterkere verbinding tussen de ondergrond en de folie te creëren. Vooral bij latex geverfde muren is het gebruik van een primer aan te bevelen. Voor zuigende ondergronden wordt de 3M Primer WP-2000 of de LG Interior Primer Water Based PM04 aanbevolen.

Aanbrengen van de folie: enkele tips

Voor het aanbrengen van folies op muren bestaan een paar universele regels. De droge applicatiemethode wordt aanbevolen voor op muren. Water of applicatievloeistof kan immers schade veroorzaken aan de muur. Daarnaast speelt de applicatietemperatuur een belangrijke rol in hoe goed een folie hecht op de ondergrond. Een te hoge temperatuur maakt de folie te flexibel en de lijmlaag agressiever, wat kan zorgen voor onbedoelde hechting van de folie. Een te lage temperatuur maakt de folie juist te stijf en reduceert de kleefkracht van de lijm. Tenslotte is het aan te bevelen om meerdere panelen aan te brengen met een overlap. Doordat folies krimpen voorkom je hiermee dat je een zichtbare naad in de graphic krijgt. De applicatievideo's van de 3M Envision 480mC en de GrafiPrint S838HT laten duidelijk zien hoe een folie het beste op een gestructureerde muur geplakt kan worden.

Kleefkracht: goed om te weten

Om een folie te plakken op een muur is een hoge kleefkracht nodig. Fabrikanten voeren verschillende tests uit om een bepaalde kleefkracht uit de hoge hoed te toveren. Wat hierbij belangrijk is, is dat sommige tests uitgevoerd worden op roestvrij staal, en andere op aluminium. Doordat roestvrij staal over het algemeen een hogere oppervlakte-energie heeft, zal dit zich eerder laten hechten dan aluminium. Getallen uit de technische specificaties van fabrikanten moeten dus kritisch bekeken worden.

Een geverfde muur: wat kan goed of wat kan minder goed?

Verf zorgt ervoor dat de plakkracht van een folie sterk kan variëren. Het is helaas niet mogelijk om aan te geven welk type en merk verf compatibel is met een bepaalde folie. Er zijn wel een paar vuistregels op te noemen.

Ten eerste is er een verschil tussen matte en glanzende verf. Matte verf wordt veel gebruikt in interieurtoepassingen, omdat de poreuze structuur ervoor zorgt dat licht niet gereflecteerd wordt. Een nadeel van deze structuur is echter dat deze verf moeilijk schoon te maken is en een folie hierdoor snel van de ondergrond af valt. Glanzende verf heeft aan de andere kant een gladde structuur, waardoor hierop plakken gemakkelijker is.

Ten tweede is uitharding van de verf belangrijk, zodat de verf niet meer kan uitgassen. Hoe meer pigmenten er zijn gebruikt in de verf, hoe langer de verf nodig heeft om uit te harden. Deze uitharding is essentieel voor een goede hechting van de folie. Verf droogt van buiten naar binnen dus alleen droging aan de oppervlakte is niet afdoende. Wanneer een verf niet goed uitgehard is, zullen er luchtbellen onder de folie ontstaan en zal de folie uiteindelijk van de muur af vallen. Over het algemeen adviseren fabrikanten om pas aangebrachte verf enkele dagen tot weken uit te laten harden.

Ten derde speelt het type verf een rol. Normale acrylverf is door zijn gladdere structuur het gemakkelijkst te plakken. Latexverf is daarentegen poreuzer en daarom minder geschikt. Daarnaast hebben verffabrikanten afwasbare verfsoorten ontwikkeld die bestendig zijn tegen vuil, stiften, eten en drinken en vlekken; maar ook vinyl. De folie zal gaan loslaten en uiteindelijk naar beneden vallen. Dit wordt dus niet veroorzaakt door een tekortkoming van de folie, maar van het type verf.

Geschikte foliesoorten

De toenemende interesse in interieurdecoratie heeft ertoe geleid dat foliefabrikanten verschillende printfolies hebben geproduceerd die uitermate geschikt zijn voor applicatie op muren. Al deze folies hebben één ding gemeen: een lijmlaag met een sterke kleefkracht. Welke printfolie het meest geschikt is, is afhankelijk van de structuur van de ondergrond.

Gestructureerde ondergronden

Hoe meer gestructureerd een muur is, hoe moeilijker het is om er een folie op te plakken. Voor gestructureerde muren zullen gegoten muurfolies gebruikt moeten worden. Deze kunnen namelijk verwarmd worden en in de groeven geföhnd worden. Voorbeelden hiervan zijn de 3M Envision 480mC, de Orajet 3954 Brick Stone Film en de GrafiPrint S838HT Wall Deco Film.

Voor het aanbrengen van gestructureerde muren heeft 3M een aantal handige tools ontwikkeld. De 3M TSA-1 Textured Surface Applicator is geschikt voor grote gestructureerde oppervlakken, de 3M TSA-2 Textured Surface Applicator 2 Corner Roller is geschikt voor voegen, de 3M TSA-3 Textured Surface Applicator 3 Detail Roller is geschikt voor hoeken en randen en de 3M TSA-4 Two-Handled Textured Surface Applicator 4 Large Area Roller is geschikt voor het grovere werk.

Permanente toepassingen op licht gestructureerde ondergronden

Voor licht gestructureerde muren kunnen polymeer of monomeer gekalanderde folies ingezet worden. Voorbeelden hiervan zijn de 3M Envision 48 serie, de Orajet 3554 Brick Stone Film, de Orajet 3105HT High Tack, de GrafiPrint S822P, de GrafiPrint M113HT en de GrafiPrint NM116HT. Ook de gestructureerde muurdecoratiefolies van Grafityp (de GrafiPrint P230HT Lino,de GrafiPrint P231HT Smeriglio en de GrafiPrint P232HT Wood) kunnen op licht gestructureerde ondergronden gebruikt worden. Tenslotte zijn de interieurfolies uit de 3M DI-NOC serie en de LG Interior serie geschikt voor licht gestructureerde of vlakke muren.

Verwijderbare toepassingen op licht gestructureerde ondergronden

Soms is het de bedoeling om een graphic na een korte tijd weer van de muur af te halen. Dit wil je natuurlijk zonder schade en veel moeite kunnen doen. Diverse folies hebben een verwijderbare lijmlaag die zich makkelijk laten hechten op een muur, maar er ook weer makkelijk van af te halen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Orajet 3268, de Orajet 3628, de GrafiPrint M150R en de snijfolies uit de Oracal 631 Exhibition Cal serie.

Last but not least: testen is belangrijk!

Voor het aanbrengen van folie op een muur is het doen van een test noodzakelijk. Gebruik hiervoor een stukje folie en laat deze 2-3 dagen op de schoongemaakte en goed geprepareerde ondergrond zitten. Na deze tijd zal de folie nog moeten blijven zitten, maar zich redelijk moeilijk moeten laten kunnen verwijderen zonder schade aan de muur aan te richten.

Conclusie

In de signmarkt is urgentie een factor waar iedere signmaker mee worstelt. Doordat klussen snel afgehandeld moeten worden, ben je geneigd om minder tijd te steken in een gedegen voorbereiding. In het geval van een muurdecoratie leidt dit vaak tot een mislukking van de klus. Tijd nemen voor het aanbrengen van een muurdecoratie is de helft van het werk. Maar daarnaast kan je ons natuurlijk altijd bereiken voor advies bij een specifieke opdracht. Want de tijd dat er niets plakte op een muur is voorbij. Door muurfolies sta je niet langer met de rug tegen de muur!