Er zijn toepassingen van zo'n korte duur dat de levensduur van een materiaal niet belangrijk is. Hierbij kan je denken aan beursstands, Point of Sale, winkelacties of evenementen. Wij hebben een aantal materialen in ons assortiment die uitstekend te gebruiken zijn voor zulke tijdelijke toepassingen. Deze materialen zijn allemaal goed te printen, snel te installeren, eenvoudig te verwijderen en gemakkelijk te hergebruiken. In dit artikel laten we zien wat de opties zijn.

Printfolies met een ultra-verwijderbare lijmlaag

Grafityp heeft vier monomeer gekalanderde printfolies ontwikkeld die door de air-escape (x) lijmtechnologie gemakkelijk en snel aan te brengen zijn, en die door de ultra removable lijmlaag (UR) met een kleefkracht van slechts 2N/25mm ook eenvoudig te verwijderen zijn zonder lijmresten achter te laten: de GrafiPrint Mx110UR (transparant glans), Mx111UR (transparant mat), Mx112UR (wit glans) en Mx113UR (wit mat). Deze printfolies zijn uitermate geschikt voor kortstondige indoor toepassingen op vlakke ondergronden. Na verwijdering zijn de folies herbruikbaar en kunnen ze dus gemakkelijk verplaatst worden. De GrafiPrint Mx110UR, Mx111UR, Mx112UR en Mx113UR zijn prima alternatieven voor printfolies met lijmdotjes en hebben een B1 brandveiligheidscertificaat, waardoor deze materialen ook gebruikt kunnen worden wanneer brandveiligheid een issue is.

3M heeft een ultra-verwijderbare printfolie in de 3M IJ180mC reeks: de 3M IJ180mC-10UR. Deze wit glanzende printfolie heeft een Controltac en Comply lijmlaag voor eenvoudig aanbrengen, en is ook nog eens 3D vervormbaar, waardoor deze ideaal is voor tijdelijke carwraps. De 3M IJ180mC-10UR is bijzonder geschikt voor folie-op-folie toepassingen.

Wat kan je doen om een folie succesvol bij lage temperatuur aan te brengen?

Het belangrijkste is om goed de technische specificaties van het materiaal door te nemen, en dan vooral te kijken naar de minimale aanbrengstemperatuur. Let hierbij op zowel de oppervlakte- als de omgevingstemperatuur. Mochten deze temperaturen toch nog te laag zijn, dan zijn er nog wat opties mogelijk om deze vereisten te omzeilen. Je kan de folie binnen aanbrengen op het substraat en buiten plaatsen als dat mogelijk is. Als dat niet mogelijk is, kan je proberen om de folie midden op de dag te installeren wanneer de dagelijkse temperatuur op zijn top is of je kan gebruik maken van heaters of heteluchtpistolen om kunstmatig de gewenste temperatuur te bereiken.

GrafiPrint Mx110UR & Mx1101R
GrafiPrint Mx110UR & Mx1101R

Printfolies met lijmdotjes

Prime Quick Stick - beschikbaar in wit mat, wit glans, transparant mat en transparant glans - is een materiaal dat voorzien is van een lijmlaag die bestaat uit talloze lijmdotjes. Door deze lijmdotjes is Prime Quick Stick eenvoudig zonder luchtbellen aan te brengen, zelfs door eindgebruikers. Bovendien laten deze materialen bij het verwijderen geen lijmresten achter en kunnen ze goed verplaatst worden, waardoor ze zeer geschikt zijn voor tijdelijke bestickering of standbouw. Een bijkomend voordeel is dat Prime Quick Stick materialen een B1 brandveiligheidscertificaat hebben, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor indoortoepassingen waar brandveiligheid een vereiste is. Let wel op dat de lijmdotjes structuur zichtbaar blijft bij de transparante varianten en dat lijmresten op een PVC ondergrond niet uitgesloten kunnen worden.

quick stick
quick stick

Printfolies met micro-suctie laag

In ons assortiment hebben we een aantal PET films die zijn voorzien van een micro-suctie laag: een laag met ontelbare microscopische luchtbelletjes en zonder lijm die voor hechting zorgt wanneer het materiaal wordt aangedrukt. Dit materiaal heet Prime Cling en is een goed alternatief voor statisch hechtende films. De micro-suctie laag zorgt ervoor dat de films gemakkelijk zijn aan te brengen, zijn te herpositioneren en zijn te verwijderen zonder een residu achter te laten, zonder dat je als signmaker alles zelf hoeft aan te brengen. Zelfs voor winkelpersoneel is dit een een fluitje van een cent. Prime Cling is beschikbaar in wit mat en transparant glans en is ideaal voor oppervlakken van glas waar je liever geen lijmlaag wilt hebben, zoals acties in winkeletalages of raamstickers in auto's.

cling
cling

Materialen met een verwijderbare lijmlaag

Naast de drie bovengenoemde materiaaltypes zijn er natuurlijk ook veel materialen met een standaard verwijderbare lijmlaag. Deze materialen hebben over het algemeen een langere levensduur en zijn daarom geschikt voor iets langer durende toepassingen. Verwijderen van de folies gaat, zonder warmte te hoeven te gebruiken, zeker tot ongeveer drie jaar gemakkelijk zonder lijmresten achter te laten. Bij verwijderbare materialen wordt aanbevolen om te verwijderen op een temperatuur die hoger is dan de aanbevolen aanbrengstemperatuur. Dit is vooral belangrijk bij folies met een water gedragen lijmlaag. Daarnaast zijn PVC folies die op PVC folies geplakt zijn moeilijker te verwijderen dan folies op andere ondergronden.

verwijderbare printfolie
verwijderbare printfolie

onze materialen voor tijdelijke toepassingen