Diverse 3M folies bezitten een Controltac lijmlaag: 3M’s gepatenteerde belijmingstechniek die ervoor zorgt dat folies snel en eenvoudig door één persoon aangebracht kunnen worden. Maar wat houdt deze techniek nu precies in en hoe gaat het aanbrengen van deze folies in zijn werk? In dit artikel leggen we dit uit en vertellen we welke 3M media gebruik maken van zo'n Controltac lijmlaag.

Wat houdt een Controltac lijmlaag in?

Folies met een 3M Controltac lijmlaag bezitten miljoenen microscopische glaspareltjes zich op het oppervlak van de lijmlaag bevinden. Wanneer de folie nog niet aangedrukt is, zorgt een elektrostatische hechting ervoor dat de folie als het ware zweeft op de ondergrond. Toch blijft de folie op zijn plaats, zelfs op verticale ondergronden. Hierdoor kan de folie zo vaak als mogelijk van positie veranderd worden tot de juiste positie van de folie is bereikt en hij klaar is om definitief aangedrukt te worden. Losmaken voor het herpositioneren van de folie is dus niet meer nodig. Onbedoeld plakken van de folie tijdens het herpositioneren voorkomen. De 3M Controltac lijmlaag zorgt zo dus voor een efficiënt hechtingsproces.

Wat gebeurt er als een folie met een Controltac lijmlaag wordt aangedrukt?

Wanneer de folie wordt aangedrukt door een rakel worden de glaspareltjes gebroken en opgenomen in de lijmlaag. Hierdoor begint de folie zich te hechten aan de ondergrond en wordt de Controltac lijmlaag als het ware opgeheven. Dit is te zien in onderstaande afbeelding. De eindkleefkracht is vergelijkbaar met de kleefkracht van folies die normale belijmingstechnieken bezitten.

Voordelen van de Controltac lijmtechnologie

De 3M Controltac lijmtechnologie heeft verschillende voordelen ten opzichte van folies met een standaard lijmlaag. Ten eerste kunnen opdrachten waar normaal gesproken twee personen voor nodig zijn gemakkelijk uitgevoerd worden door één persoon. Hierbij kan gedacht worden aan trailers of motorkappen. Ten tweede kunnen toepassingen tot één vierkante meter worden aangebracht zonder vouwen of luchtbelletjes, zelfs zonder het gebruik van applicatietape. Ten derde is in tegenstelling tot de natte aanbrengmethode geen droogtijd nodig. Dit is ideaal voor het koude seizoen, waar de droogtijden in de buitenlucht redelijk lang kunnen zijn. Al deze voordelen zorgen voor een aanzienlijke besparing qua arbeidstijd- en kosten.

Check in dit filmpje hoe 3M's Controltac belijmingstechniek in zijn werk gaat.

Welke 3M folies hebben een Controltac lijmlaag?

3M Envision 480mC
3M Print Wrap Film IJ180mC
3M Controltac 40C
3M Envision 48C
3M Wrap Film serie 2080