Ecologisch Bermgraspapier

Gemaakt met (berm)maaisel uit ecologisch beheerde percelen in Nederland.

Van Nederlandse Bodem

Met vezels van en productie op Nederlandse bodem is er beperkt transport (gemiddeld 83 km in de productketen) en wordt CO2-uitstoot gereduceerd (Milieu-impact 41% minder kg CO2 equiv./kg.). Een Nederlandse grondstof komt weer tot bestemming in een Nederlands product. Inmiddels heeft 36.000 kilo vers bermgras zijn bestemming gevonden in 147.000 kilo papier van Waardewenders!

Zichtbaar verschil

Er worden geen chemische processen toegepast om het papier te bleken en de bermgrasvezels zijn subtiel zichtbaar in het papier.

Hergebruik

Door hergebruik van oud papier en andere natuurlijke vezels zijn minder bomen nodig voor het papier.

Natuurlijk verantwoord

De grondstoffen voor het papier komen van organische reststromen. Deze reststromen worden niet meer vernietigd, maar krijgen een nieuwe bestemming.

Opdikking

Een besparing op gewicht t.o.v. gestreken papier van 50%. Bij gelijke dikte van het product weegt het product op Ecologisch Bermgraspapier de helft.

Productlabel A

Het papier met bloemrijk bermgras is bekroond met het productlabel A-duurzaamheidspaspoort bij NL Greenlabel. Bij het streven naar vergroening en verduurzaming van de leefomgeving vormen deze labels de kern van de aanpak van NL Greenlabel. De labels bieden in één oogopslag inzicht in de duurzaamheidsscore van producten, planten en materialen. Dit geeft particulieren, bedrijven en overheden snel, transparant en onderbouwd concrete handvatten om duurzaamheidsambities te realiseren.

FSC-groepscertificaat 

Waardewenders heeft met het FSC-keurmerk, ook de erkenning dat helder is waar de grondstoffen vandaan komen voor het papier. Het FSC-keurmerk wordt namelijk toegekend aan papier waarbij grondstoffen gewonnen worden uit verantwoord bosbeheer. Dat wil zeggen: geen ontbossing, bescherming van oude en bedreigde bossen, eerlijke lonen en werkomgeving, behoud van biodiversiteit en gemeenschapsrechten. Waardewenders gaat zelfs nog een stap verder en gebruikt organische reststromen als grondstof voor nieuw papier. En nu staat het zwart op … nee, geen wit papier, maar op papier met een natuurlijk tintje waarvan de vezels nog subtiel zichtbaar zijn.

Lees meer over FSC