Iedere signmaker heeft weleens de vraag gehad naar een toepassing die ook in het donker zichtbaar moet zijn. Of het nu gaat om een voertuigbelettering, een verkeersbord of een informatievoorziening. Hiervoor kunnen retroreflecterende films gebruikt worden. In dit artikel geven we extra uitleg over welke retroreflecterende materialen er in de signmarkt zijn en wat belangrijke eigenschappen van deze materialen zijn.

Wat zijn retroreflecterende materialen?

Reflective vs Retroreflective Tape for Workwear: What's the Difference? Alle refecterende materialen weerkaatsen licht. Bij reflectie kan licht naar alle kanten uitgestraald worden en bij retroreflectie wordt licht teruggekaatst naar de kijker. In dit artikel richten wij ons op retroreflecterende materialen. Deze materialen doen hun werk nadat ze door een lichtbron verlicht worden. Als dit gebeurt, licht de film op in het donker en wordt deze goed zichtbaar voor de kijker. Sommige kleuren nemen zelfs een hele andere kleur aan (zoals zwart; deze wordt bruinachtig).

Niet alle retroreflecterende materialen werken hetzelfde. Grofweg zijn er twee types te onderscheiden: retroreflecterende films bestaande uit glasbolletjes (beaded reflective films) en prismatische retroreflecterende films (prismatic reflective films). Deze groepen worden vervolgens weer verder onderverdeeld in verschillende types en klassen die worden bepaald door de constructie en reflectiewaarden.

Beaded reflective film

Retroreflecterende films bestaande uit glasbolletjes worden vaak gebruikt bij beletteringen en graphics, en is daardoor de meest gebruikelijke soort. Voorbeelden hiervan zijn de 3M Scotchlite Print Wrap Film 780mC, de 3M Scotchlite 580E serie, de 3M Scotchlite 680 CR E serie, de Oralite 5600E serie en de Oralite 5500 serie. Bij deze films worden ontelbare glasbolletjes vermengd met het pigment van de film, waarna ze licht reflecteren naar de kijker wanneer de film wordt opgelicht. Beaded reflective films vallen onder Design A (klasse RA1)

Beaded reflective films zijn moeilijker om te snijden dan standaard snijfolies. Daarom wordt aanbevolen om altijd een 60 graden mes voor dikkere materialen te gebruiken. Een standaard mes kan gebruikt worden, maar het kost dan zoveel kracht om door de film heen te komen dat het mes daarna onbruikbaar is. Over het algemeen kunnen alle beaded reflective films geprint worden met gebruikelijke printtechnieken, zoals latex, eco-solvent en UV. Dit is terug te vinden in de data sheets van de verschillende producten.

Prismatic reflective films

Prismatische retroreflecterende materialen zijn zeer geschikt voor verkeersborden, maar minder voor beletteringen. Voorbeelden hiervan zijn de 3M Scotchlite 4000 serie, de Oralite 5910 serie, de 3M contourmarkering. de 3M Safety Marking Films 13057 & 13058 en de 3M 823i. Deze materialen bestaan uit kleine prisma’s die er - wanneer je dit met een microscoop zou bekijken - uitzien als kleine piramides. Net zoals een prisma licht opsplitst en reflecteert, reflecteert een prismatische film licht door de film naar de kijker. Het voordeel van prismatische films is dat de zijden van de prisma's licht terugkaatsen in een veel grotere hoek, wat ervoor zorgt dat veel meer licht weerkaatst wordt. Prismatisc reflective films hebben geen effen oppervlak, maar een honingraatstructuur en vallen onder Design C (klasse RA2 en RA3).

Prismatic reflective films zijn minder geschikt voor glooiende en ronde oppervlakken. Het materiaal is dik en is niet te behandelen als een polymere of gegoten film. Hierdoor zijn deze materialen erg moeilijk te snijden, te vervormen en ook printen gaat een stuk lastiger. In de markt zijn slechts enkele traffic printers en inkten gecertificeerd om te kunnen printen op deze materialen.

Zowel 3M als Orafol hebben overlay films ontwikkeld, die in combinatie met een prismatic reflective film een verkeersbord kunnen vormen. Orafol’s gecertificeerde kleuren uit de Oracal 8300 Transparent Cal serie zijn de Oracal 8300-216 Traffic Yellow, de Oracal 8300-034 Orange, de Oracal 8300-032 Light Red, de Oracal 8300-057 Traffic Blue en de Oralite 8300-619 Traffic Green.

Gestandaardiseerde reflectiewaarden: de ASTM D4956

Als je reflecterend vinyl zou willen vergelijken op basis van de zichtbaarheid vanuit verschillende hoeken, zou je naar de de ASTM D4956 standaard moeten kijken. De hoeveelheid licht die wordt gereflecteerd door een reflecterend vinyl wordt gemeten en gerapporteerd in een getal: cd / lux / m². Dit het gereflecteerde licht gemeten in kaarssterkte, genomen onder verschillende kijkhoeken. Types I, II en III zijn verschillende retroreflecterende films, types IV – X zijn prismatische constructies.

ECE 104 keurmerk

Het belangrijkste keurmerk voor retroreflecterende films is de ECE 104. Dit is een Europees reglement waarin de richtlijnen zijn vastgelegd voor het gebruik van retroreflecterende markeringen op lange en zware voertuigen. Regulation 48 zegt dat alle vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton en alle trailers en aanhangwagens zwaarder dan 3,5 ton voorzien moeten zijn van deze veiligheidsmarkering. Het ECE keurmerk kan je vinden op de 3M Scotchlite 580E serie, de 3M Scotchlite 680 CR E serie, de Oralite 5600E serie en alle 3M contourmarkeringen. In dit overzicht van 3M vind je welke markeringen verplicht zijn voor welk voertuig.

Conclusie

Voordat je een opdracht met een retroreflecterende film wil verwerken, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Wat is de toepassing? Wat moet de duurzaamheid zijn? Is het materiaal te verwerken door mijn apparatuur? Zijn er bepaalde reguleringen aan verbonden? Wanneer over alles goed is nagedacht, is dit een mooi materiaal om je aanbod mee uit te breiden.