Bron: Sign+ Magazine, uitgave 2 - 2023        Tekst: Wouter Mooij

Nautasign ontving begin februari ruim vijftig relaties op een VIP-demodag over haar Microfactory voor textiel. Op de vestiging in het Belgische Mechelen is de hele workflow rond gepersonaliseerd textiel te aanschouwen. Grote troef in deze micro-productieketen zijn de te sublimeren materialen van Greentex. Nautasign-directeur Marco Kedde: “Deze fabrikant heeft tal van polyesterhoudende stoffen in het programma die na dye-sublimatie de look & feel houden van een ‘normale’ stof.”

Hoe neem je signmakers, die gewend zijn aan grootformaat printen en beletteren van auto’s, mee in de wereld van gepersonaliseerd textiel? “Door ze te laten zien dat het minder ‘eng’ is dan ze denken. We tonen hier in Mechelen een ‘proven concept’, inclusief afwerking”, stelt eigenaar-directeur Marco Kedde van Nautasign. “We willen mensen op ideeën brengen. Met onze Microfactory tonen we dat we de kennis en de producten hebben om alle schakels in de textielworkflow optimaal op elkaar af te stemmen. Van te beprinten textiel, sublimatieprinters, sublimatie- en beschermpapier, kalanders, digitaal snijden tot de confectie. Wij bieden een totaaloplossing en dat is uniek.

GREENTEX
Nautasign voert textielmaterialen van merken als Heytex, Prime, Greentex en JM Technical Textiles, maar als het om dye-sublimatie gaat, is met name Greentex de grote troef. Kedde: “Deze fabrikant heeft tal van polyesterhoudende stoffen in het programma die na dye-sublimatie de look & feel houden van een ‘normale’ stof. Dat biedt enorme kansen in deze nieuwe on demand giftmarkt. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Wij adviseren altijd om transferpapier als tussenstap te gebruiken, omdat je dan de meeste controle hebt over het printproces en dus de kwaliteit. Je wisselt je materialen dan alleen op de kalander.”

Jorgen Lindahl, managing director van Greentex Fast, toont het brede portfolio stoffen dat geschikt is voor sublimatie.

Nautasign is sinds drie jaar distributeur van Greentex-verbruiksgoederen voor de Benelux. Jorgen Lindahl, managing director van Greentex Fast, dat haar moederbedrijf heeft in Colombia (zie kader), maakte duidelijk dat het concern meer dan 250 stoffen in het portfolio heeft voor sublimatieprinten én een schat aan ervaring. “Wij kunnen meedenken over de juiste stof voor de applicatie die je graag wilt hebben. Samen met het team van Nautasign kan vervolgens een totaaloplossing worden geboden waarbij alle schakels van een microfactory optimaal worden ingevuld.

SUTEX EN GREENTEX

De roots van Greentex liggen in Colombia. Het moederbedrijf Sutex begon drie generaties geleden als distributeur van textielstoffen, zowel egaal gekleurd als voorzien van dessins. Hun afnemers, meestal merken, zaten vooral in de hoek van de (zwem)kleding. Volgens Jorgen Lindahl, managing director van Greentex Fast, was Sutex de afgelopen decennia een pionier als het gaat om het sublimatieprinten op textiel. Waren doorlooptijden van meer dan een half jaar tussen ontwerp en confectie heel normaal in de mode-industrie, met sublimatie kon snel en flexibel worden ingespeeld op de vraag naar gepersonaliseerde dessins in kleinere aantallen.
In het begin van dit millennium werd door Sutex in Colombia geïnvesteerd in sublimatieprinters, afwerkingsmachines en het ontwerpen van dessins om deze nieuwe markt lokaal te kunnen bedienen. “Daardoor hebben wij veel kennis rond sublimatieprinten opgebouwd.” Inmiddels is deze tak van sport enorm gegroeid en ontwikkelde Sutex zich tot een meer industriële speler van digitaal geprinte stoffen voor partners in de Verenigde Staten, Mexico en Latijns-Amerika.
Omdat de modemarkt traditioneel wordt gedomineerd door gepigmenteerde inkten, was Sutex er alles aan gelegen om een eigen portfolio stoffen (weefsel en breisel) te ontwikkelen dat zich wel laat sublimeren, maar de ‘touch & feel’ van het textiel na deze behandeling behoudt. “Dat wat we uit China haalden, voldeed niet aan onze eisen.” Het antwoord is Greentex. Onder deze merknaam wordt sublimatietextiel door Yuánfèn, een volledige Chinese dochter van Sutex, geproduceerd zodat de kwaliteit is gegarandeerd. “Als je iets bestelt, krijg je altijd hetzelfde.”

Nautasign-directeur Dennis Bouhof vult aan: “Iedereen heeft het over de mogelijkheden van textiel, maar hoe begin je? Opzet van deze dag is het onderwerp tastbaar en begrijpelijk te maken. Als leverancier van en kennispartner op het gebied van stoffen vult Greentex ons perfect aan.” Daarnaast is Jaap de Ruiter, die jarenlange praktijkervaring heeft met de confectie van textiel, speciaal door Nautasign aangetrokken als productmanager Textile om klanten ook op dat gebied met de juiste adviezen bij te staan. Bouhof resumerend: “We dekken het traject nu van a tot z af. Wil je iets op textielgebied? Roep het en wij hebben een oplossing.” 

ON DEMAND
Lindahl: “Wij zien grote veranderingen in de markt als het gaat om on demand printen van textiel. Steeds meer handel gaat online en dan moet je snel kunnen leveren in kleine aantallen. Digitaal printen en finishing lenen zich daar goed voor. Deze technieken hebben jullie als signmakers of web-to-print-aanbieder vaak al in huis. Bijvoorbeeld om banners of vlaggen te maken. Maar deze machines kunnen jullie, met de juiste kennis en materialen, voor veel meer toepassingen inzetten.” Dat kan uiteenlopen van een gepersonaliseerd kussentje, fleecedeken, dekbedovertrek, gordijn tot een tafellaken. “Als je breed durft te denken - bijvoorbeeld ook aan (be)kleding en (meubel)stoffering - dan is de potentie enorm.”

Jaap de Ruiter is bij Nautasign aangesteld als productmanager Textile.

Voor al deze verschillende toepassingen heeft Greentex de juiste stof in het programma, was de boodschap van Lindahl. Het bedrijf onderscheidt vijf toepassingsgebieden: Activewear, Beachwear, Fashion, HomeDecor en Corporate. “Qua confectie zijn mode en corporate een stap verder, maar in de andere drie segmenten liggen er voor ‘beginners’ zeker kansen. Het biedt mogelijkheden om je activiteiten te verbreden of huidige klanten iets meer aan te bieden dan je nu al doet.” Tijdens de demodag lag, vanwege sublimatie, de nadruk op polyesterhoudende stoffen. Zo toonde hij een kleurige zwembroek van 100 procent gerecycled polyester (afkomstig van PET-flessen), verkrijgbaar met en zonder elastaan. Nog een voorbeeld: gepersonaliseerde badhanddoeken die aan de ene zijde van katoen zijn en de andere zijde van gerecycled polyester zodat ze zijn te sublimeren. “Wij hebben de focus heel erg op gerecyclede materialen, omdat we zien dat dit de toekomst is.” Flex en Tomine Eco zijn voorbeelden van stoffen die veel worden toegepast voor activewear, Chef Eco is ideaal voor give aways als gepersonaliseerde handdoeken. Het multi-inzetbare Sakura 280 is een stof die zich goed leent voor verschillende homedecoratie-toepassingen; van dekbedovertrek tot gordijnen. Ook interessant: Microfiber 160 Eco. “Je zou dit kunnen gebruiken als goedkope vervanger van Decotex. De stof is lichter, kreukt niet zo snel, is wasbaar en het geeft hele scherpe kleuren. Ook inzetbaar voor bijvoorbeeld een stoffentas of kussentjes.” Sherpa Eco leent zich goed voor gepersonaliseerde dekens.

DEMONSTRATIES
Afgewisseld met een drankje en culinaire hapjes van de Butcher’s Store Antwerpen doorliepen de deelnemers aan de demodag alle schakels van de Microfactory. Zo kregen ze demonstraties van de HP Stitch S500 sublimatieprinter, de Klieverik kalander, de Zünd G3-snijtafel met speciale aanvoerunit voor textiel en confectie met Matic Cronos naaimachines. Hier werd getoond hoe je met speciale ‘vouwers’ snel en strak een pees aan een textieldoek kunt zetten, maar ook hoe je kussens en andere items voor homedecoratie kunt confectioneren.
Rob Stalenburg, consultant Graphics Presales bij HP, vertelde over de werking van de HP Stitch S500 sublimatieprinter (1,62 meter rolbreedte). De S1000 kan tot 3,2 meter breedte printen, maar in de Microfactory van Nautasign is alles gestandaardiseerd op 1,60 meter breedte voor een laagdrempelige instap. De HP Stitch-printers zijn uitgerust met dezelfde thermische koptechnologie als de Latex-printers, vertelde Stalenburg. Een chemisch kunststukje, want theoretisch zou een dye-sub inkt al in de hittegevoelige kop kunnen gaan sublimeren. Het is mogelijk direct op het textiel te printen of op transferpapier vanaf 45 gram. Voor de leek bleek het wel even wennen dat de geprinte kleuren pas tot hun recht komen na fixatie (op 195 graden Celsius) op de kalander. Nautasign heeft kalanders, met een oliegevulde drum, van Klieverik in het programma.