In de winter komt vaak de vraag naar voren of het niet te koud is om naar buiten te gaan om graphics aan te brengen. Het risico is groot dat een folie los gaat laten bij lage temperaturen. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt met een folie wanneer deze de minimale applicatietemperatuur overschrijdt en wat de oplossingen zijn om toch buiten aan de slag te kunnen.

Wat gebeurt er met een folie als het te koud is?

Een folie gedraagt zich bij iedere temperatuur anders. Bij gematigde temperaturen zal de lijm zich over het algemeen goed hechten aan de ondergrond. Bij een lage omgevings- of oppervlaktetemperatuur vermindert de zogenaamde plasticiteit van een PVC folie, wat inhoudt dat een materiaal niet meer in staat is om zich aan te passen aan een gebogen of een gestructureerde ondergrond. Bij vlakke toepassingen zal deze verandering in plasticiteit dus het minste effect hebben.

Plasticiteit is slechts één aspect. Zelfs de best vervormbare folies blijven alleen zitten als de lijmlaag goed werkt. Bij temperaturen onder de aanbevolen applicatietemperatuur wordt de lijm namelijk zo bros dat hij niet gaat hechten aan het substraat. Het kan zo zijn dat de folie in het begin wel vast blijft zitten, maar daarna toch niet goed hecht om permanent te worden. En loslating van de folie is natuurlijk het laatste dat je als signmaker wilt meemaken.

Verder is het goed om te weten dat metaal en glas, waarschijnlijk de meest voorkomende materialen waarop PVC kan worden aangebracht, moeilijker worden om mee te werken doordat ze een temperatuur langer en gemakkelijker vasthouden dan veel andere materialen. Dus als je buiten aanbrengt en metaal of glas op een kunstmatige manier verwarmt, passen deze ondergronden zich snel weer aan aan de huidige omgevings- en oppervlaktetemperatuur.

Wat kan je doen om een folie succesvol bij lage temperatuur aan te brengen?

Het belangrijkste is om goed de technische specificaties van het materiaal door te nemen, en dan vooral te kijken naar de minimale aanbrengstemperatuur. Let hierbij op zowel de oppervlakte- als de omgevingstemperatuur. Mochten deze temperaturen toch nog te laag zijn, dan zijn er nog wat opties mogelijk om deze vereisten te omzeilen. Je kan de folie binnen aanbrengen op het substraat en buiten plaatsen als dat mogelijk is. Als dat niet mogelijk is, kan je proberen om de folie midden op de dag te installeren wanneer de dagelijkse temperatuur op zijn top is of je kan gebruik maken van heaters of heteluchtpistolen om kunstmatig de gewenste temperatuur te bereiken.

toepassing met een lage temperatuur
toepassing met een lage temperatuur

Materialen voor lage temperaturen

De meeste folies kunnen bij vanaf een minimale aanbrengstemperatuur van ongeveer 5-10°C probleemloos aangebracht worden. Orafol heeft twee printfolies in het assortiment die tot een minimale aanbrengtemperatuur van -5°C kunnen worden aangebracht. Dit zijn de Orajet 3551DT Deep Temperature - een polymeer gekalanderde printfolie - en de Orajet 3161DT Deep Temperature , een monomeer gekalanderde printfolie. De Orajet 3551DT is beschikbaar in wit glans en transparant glans en de Orajet 3161DT is beschikbaar in wit glans, wit mat en transparant glans. De GrafiPrint S22CT Cold Temperature is een wit glanzende polymeer gekalanderde printfolie die zelfs aangebracht kan worden tot een temperatuur van -10°C.

toepassing met een lage temperatuur
toepassing met een lage temperatuur

onze materialen voor lage temperaturen