Het assortiment Summa snijplotters bestaat uit 13 snijplotters die gebruik maken van de sleepmes snijtechnologie (D; drag knife) of de tangentiële snijtechnologie (T; tangential knife). Alle SummaCut snijplotters maken gebruik van de sleepmes snijtechnologie. Bij alle Summa S-Class S2 modellen kan er gekozen worden uit één van de twee technieken. Wat de belangrijkste verschillen tussen deze technieken zijn, leggen we in dit artikel uit.

Hoe werkt de sleepmes snijtechnologie?

Summa vergelijkt zelf een sleepmes met een ploeg. Beide gereedschappen worden door een substraat heen ‘gesleept’: voor de ploeg is dit de aarde, terwijl dit voor een sleepmes folie is. Daarnaast worden beide instrumenten bestuurd door externe apparatuur. Bij een ploeg is dit een tractor die een beweging maakt, waardoor de ploeg zich in de juiste richting begeeft. Bij een sleepmes is dit een combinatie van de beweging van de snijkop en de beweging van de media. Beide bewegingen zorgen ervoor dat het mes in de juiste richting wijst. Dit is mogelijk doordat het mes vrij in de meshouder kan draaien.

Doordat het sleepmes altijd bepaalde bewegingen in elke hoek moet maken, is het in theorie niet mogelijk om de scherpste hoeken te maken. Echter, omdat dit zich op minuscuul niveau wordt uitgevoerd, is het haast onmogelijk om dit met het blote oog te zien. Hoe dikker het materiaal is, hoe beter je deze afwijkingen kan zien.

Hoe werkt de tangentiële snijtechnologie?

Door in springen op de tekortkomingen van de sleepmes technologie heeft Summa de tangentiële snijtechnologie ontwikkeld. In plaats van een vrij roterend mes wordt het tangentiële mes bestuurd door een motor. Deze externe motor zorgt ervoor dat het mes altijd in de juiste richting gepositioneerd wordt. Dit is mogelijk doordat de motor het mes optilt bij een verandering van de snijrichting en weer terug in de media laat zakken wanneer het mes geroteerd is. Doordat elke hoek perfect gevormd is, wordt het pellen van de media sterk vereenvoudigd.

Met de tangentiële snijmestechnologie kan uitstekend in dunne, maar zeker ook in dikkere, stijvere media gesneden worden, zonder dat het mes snel vervangen hoeft te worden. Het mes ondervindt immers veel minder weerstand van het materiaal. Daarnast kan de snijdruk kan gemakkelijkker worden opgevoerd en dieptecontrole kan zeer nauwkeurig worden uitgevoerd.

Welke snijplotter is het meest geschikt voor mij?

Hoewel de sleepmestechnologie dus zijn beperkingen heeft, is het nog steeds een veel gebruikte en betrouwbare technologie. Het biedt in veel gevallen dezelfde mogelijkheden als de T-variant, maar dan tegen een schappelijker prijs. Met een snijplotter die beschikt over de tangentiële snijtechnologie heeft u de absolute top in huis. De prijs die u meer betaalt dan een D-variant betaalt zich onmiddellijk terug in de technologische mogelijkheden van de tangentiële snijtechnologie.