Bron: SignPro Benelux, uitgave 5 - 2020        Tekst: Herman Hartman

Ruim twee jaar geleden breidde Nautasign het aanbod uit met printers en supplies voor het bedrukken van textieldoek. Vanaf dag één was er sprake van een compleet aanbod waarin, naast printers en supplies, ook een kalander was opgenomen. De eerste plannen voor het uitbreiden van het aanbod dateren al uit 2016. We spraken met Marco Kedde over de achtergrond van deze keuze.

Nautasign wist in de afgelopen twee jaar behoorlijk wat bedrijven aan zich te binden voor de levering van textielproducten. “Het heeft onze groei in 2019 zeker een behoorlijke impuls gegeven”, weet Kedde. Een deel van de klanten voor het textielaanbod komt uit de signmarkt, maar het bracht Nautasign ook naar andere segmenten van de markt, waaronder e-commerce bedrijven die digitaal gedrukt textiel aanbieden, maar ook bedrijven uit de mode- en interieursector. In de signmarkt ziet Kedde behoorlijk wat kansen voor digitaal gedrukt textiel. Reden ook voor dit gesprek omdat nog eens uit de doeken te doen.

Groeimarkt
“Het was niet zomaar een impuls toen we twee jaar geledende in textielmarkt stapten”, legt Kedde uit. “We zagen in de jaren daarvoor dat de vraag naar digitaal bedrukt textiel groeide in zowel softsignage toepassingen binnen de signsector, alsook daar buiten met steeds meer interieurtoepassingen en bij het indrukken op geconfectioneerd textiel. We hebben op basis van dit gegeven onderzocht welke mogelijkheden er waren, zowel binnen de signmarkt die we al bedienden met een compleet aanbod, als in andere marktsegmenten waar textiel wordt verkocht. Wat we terugkregen was dat veel bedrijven zich hier op oriënteerden, maar ook dat sommige bedrijven eerder in eigen huis digitaal textiel bedrukten en daarbij in het verleden gestruikeld waren over de complexiteit en de geringe voorspelbaarheid bij het drukken op textiel.”

Uit de gemaakte analyse kwam naar voren dat er verschillende redenen waren waarom de markt digitaal drukken op textiel lastig vond. Een ervan was de voorspelbaarheid van het eindresultaat te vaak in het geding was. Eerdere generaties sublimatieprinters waren niet altijd even stabiel, kalanderinstellingen waren geen gesneden koek en problemen met papier, textiel of beide hielpen niet mee. Textieldrukken met sublimatie inkten, want daar hebben we het hier vooral over, moest anders worden aangepakt.

Support en kennis
Kedde: “We zagen dat het anders kon. Een van de handicaps in de markt was dat leveranciers ieder een eigen aandeel leverden. Veel printerfabrikanten in dat segment leverden rechtstreeks, maar hadden vervolgens geen support ter plaatse en ook de markt voort de supplies was versnipperd. De gebruiker moest daardoor veel dingen zelf zien op te lossen, met als gevolg veel proefdrukken en misdrukken dan nodig. Voor ons was daarmee duidelijk dat succesvol opereren in de textielmarkt staat of valt bij de support en kennis die je als leverancier meebrengt en de mogelijkheid om klanten in het veld bij te staan als er eens een keer een probleem opduikt. Dat betekent voor ons dat we, nog voor we startten met de levering van machines en supplies in de textielmarkt, voor zowel de technische dienst als de verkoop mensen hebben aangetrokken met de nodige ervaring in de markt voor digitaal gedrukt textiel.”

Langetermijnrelatie
“Om onze klanten goed te kunnen bedienen investeren we niet alleen in kennis maar ook in de relatie met onze leveranciers”, vervolgt Kedde. “We gaan niet voor het kortetermijngewin, maar kiezen voor merken die op de lange termijn bijdragen. Dat is zowel voor ons als voor onze klanten van belang. Met Epson en HP hadden we al een langdurige relatie. Dat is zeker van invloed op het feit dat we juist met deze twee fabrikanten in zee gingen bij de start van onze textielaanbod.” Nautasign had met Epson bovendien al ervaring in het veld. Service engineers deden bij sommige klanten, naast onderhoud aan de Eco solvent printers van Epson, op verzoek ook onderhoud aan de bij de klant aanwezige Epson sublimatieprinters. De door Nautsign gevoerde PrintFactory RIP werd al door verschillende klanten gebruikt bij het aansturen van hun textielprinters. Kedde: “We hoefden dus niet ‘op nul’ te starten en de ervaring in het veld zorgde ook voor vertrouwen in het aanbod van Epson.”

Nautasign was nog voor de officiële lancering van de HP Stitch printers voor de textielmarkt door HP benaderd of men het dealerschap wilde uitbreiden met deze printers. Kedde zag dat HP de potentiële technische struikelblokken had geëlimineerd en HP was ook al heel ver met de ondersteuning op afstand. Kedde: “Met de HP Stitch wordt de gebruiker echt ontzorgd.” De ingebouwde fotospectraalmeter zorgt voor een constant printresultaat op zowel papier als op textiel en het meeste onderhoud wordt door de printer zelf uitgevoerd met minimale tussenkomst van de operator. Kedde: “Kleur is met het juiste color management geen hogere wiskunde meer.” Ook voor de voor sublimatie onontbeerlijke kalander koos Nautasign voor zekerheid en ging in zee met Klieverik, een gevestigd Nederlands merk dat betrouwbare stabiele kalanders levert die ook nog eens lang meegaan. Kedde: “We kozen hier zeker niet voor de goedkoopste oplossing, maar bieden met dit merk de zekerheid dat de temperatuur van de kalander stabiel blijft door de gebruikte oliegevulde drum. Die stabiliteit geldt voor de hele breedte van de drum. Dat is de basis voor een stabiele kleuroverdracht. Ook hier geen trial and error, maar zekerheid.”

De keuze voor het textiel dat Nautasign levert is ook gericht op performance. Van zowel Heytex als JM Technical Textiles houdt Nautasign rollen op voorraad in verschillende breedtes en verschillende kwaliteiten. Met Beaver sublimatie- en protectiepapier kiest Nautasign ook hier voor betrouwbaarheid en voorspelbaarheid.


Afbeelding links: de Klieverik kalander in de showroom. Rechts: de HP Stitch verlaagt de drempel voor het drukken met sublimatie inkt.

Productie vanaf dag één
“Ons complete pakket maakt van digitaal drukken met sublimatie inkten op textiel een abc’tje”, stelt Kedde. “We nemen onze klanten mee op onze reis en zorgen ervoor dat ze vanaf dag één productie maken. Als we een nieuw doek toevoegen wordt dat eerst getest en zorgen we ervoor dat de instellingen voor zowel PrintFactory als de printer en de kalander bekend zijn. We hebben de complexiteit uit het digitaal textieldrukken gehaald.”

Marge
Volgens Kedde hebben signmakers op dit moment een goede redenen om het bedrukken van textiel in eigen huis te gaan doen. Als je goed kijkt naar de prijsopbouw in de markt zijn er bij stukproductie van textiel behoorlijke marges te halen. “Marges die nu de print service providers pakken”, zegt Kedde. Het maakt het voor signmakers daarnaast mogelijk andere (deel)markten te bedienen met bijvoorbeeld gesublimeerde print op kleding. Voor digitaal snijden heeft Nautasign bewust geen eigen keuze gemaakt. Met het bestaande aanbod in de markt waar vooral Zünd snijtafels staan kunnen de afnemers goed uit de voeten en vanuit PrintFactory worden alle merken snijapparatuur aangestuurd. Kedde verwacht nog wel stappen te maken op het terrein van confectie, waar signmakers minder in thuis zijn. 

Roll2roll met Kornit
Kedde ziet meer mogelijkheden voor groei in de breedte bij digitaal textieldruk. Sinds dit jaar vertegenwoordigt Nautasign Kornit in de Benelux. Daarbij gaat het voor Nautasign niet alleen om het unieke aanbod aan DtG printers van dit merk, dat het op dit moment goed doet bij exploitanten van e-commerce platforms. Kedde: “Kornit levert de Kornit Presto voor direct print op rollen textiel. Kornit heeft een goed inzetbare pigment inkt die met precoating uiteenlopende textielsoorten zoals katoen, linnen, viscose en op polyester kan worden toegepast en daarbij een kwaliteit levert die vergelijkbaar is met traditioneel gedrukt textiel. Dit aanbod past perfect bij de groeiende vraag naar maatwerktextiel waarbij afnemers hun eigen stempel drukken op kleding, vloerkleden, bedtextiel, gordijnstoffen, etc. Ik geloof niet zo in het gebruik van dispers en acid inkt zoals dat nu digitaal wordt toegepast. Het is veel te omslachtig; wassen, stomen en wat dies meer zij. Een stabiel industrieel proces wordt het daarmee niet. Kornit pakt dit anders aan en draagt eraan bij dat het industrieel proces stabiel blijft.” En dan komen we weer terug bij het thema dat digitaal textieldrukken een abc’tje hoort te zijn. In ieder geval voor de klanten van Nautasign.